Forum dyskusyjne | ||||||||||||||||
Bezpieczeństwo ruchu - BRD (365) | ||||||||||||||||
| ||||||||||||||||
Autor | Treść wypowiedzi | |||||||||||||||
dołączył: 2018-06-03 | Raczej tamtędy nie jeżdżę, ale aż się zapowietrzyłem, gdy zobaczyłem to na OtoToruń a później tutaj. Przecież to jest przede wszystkim niebezpieczne - wymusza spore manewry przy których można się przewrócić lub zahaczyć o barierkę, trzeba się skupiać na barierkach a nie na samochodach, jest też kłopot z wymijaniem się rowerzystów oraz nieuniknione kierowanie rowerów na przejście dla pieszych. Poza tym to dyskryminacja - czemu nie postawić czegoś takiego na jezdni? O co tutaj chodzi? O to, żeby były ofiary ... barierek? Nie wiem, z kim to było konsultowane i kto coś takiego wymyśla, ale na pewno warto protestować, chyba w MZD... Słusznie pisał przedmówca - znacznie mniejszą szykaną byłaby likwidacja przejazdu - przynajmniej nie wymuszała by zakrętów o 90 stopni w ciasnej przestrzeni co dużym rowerem nie jest za fajne. | |||||||||||||||
dołączył: 2019-05-11 | Spokojnie, jeśli mnie pamięć nie myli to jesienią będą tam montować sygnalizację wzbudzaną przez pieszych/rowerzystów, żeby kierowcy mogli z większym spokojem "depnąć", a piesi i rowerzyści mogli postać dwie minuty czekając aż się łaskawie zapali zielone. Przecież jakby się spieszyli to by wsiedli do samochodów, no nie? Dziękuję pan ratusz! | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Spokojnie, jeśli mnie pamięć nie myli to jesienią będą tam montować sygnalizację wzbudzaną przez pieszych/rowerzystów, żeby kierowcy mogli z większym spokojem "depnąć", a piesi i rowerzyści mogli postać dwie minuty czekając aż się łaskawie zapali zielone. Przecież jakby się spieszyli to by wsiedli do samochodów, no nie? Dziękuję pan ratusz! No, w tej sytuacji zaczynam na to czekać. Przynajmniej wtedy (mam nadzieję) samochody stojące w korku przed skrzyżowaniem na pl. Sybiraków nie będą stawać na przejściu/przejeździe (co teraz regularnie się zdarza). Druga sprawa - pojawiła się sugestia, że przedmiotowe barierki w poprzek DDR to w zasadzie są takie śliczne stojaki rowerowe. Idąc tym tropem, może warto zacząć przypinać do tych barierek mniej potrzebne rowery, i ewentualnie lepiej oznakować to cudactwo, żeby nie było wątpliwości? | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Na skrzyżowaniu ul. Jarocińskiej z Gdańską jest przejazd rowerowy. Wyraźnie oznakowany znakiem pionowym D-6b. Co prawda, powinno być jeszcze właściwe malowanie jezdni (znak P-11), prawda? Tylko, że... | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Na skrzyżowaniu ul. Jarocińskiej z Gdańską jest przejazd rowerowy. Wyraźnie oznakowany znakiem pionowym D-6b. Co prawda, powinno być jeszcze właściwe malowanie jezdni (znak P-11), prawda? Tylko, że... ... jak się jedzie od drugiej strony, to w tym miejscu jest tylko przejście dla pieszych. Zgłaszałem to 22 czerwca do MZD, ale nie ma reakcji, więc może to jest poprawne jednak? | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Wracając do barierek na ul. Przy Skarpie... - projektant zaprojektował, ale wykonawca uznał, że warto jeszcze trochę poprawić tę koncepcję (trochę jak położnik zszywający nie powiem co...). | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | A i z drugiej strony też wykonawca poprawił projekt. Ażeby kierowcom było przyjemniej. wypowiedź edytowano: 2019-07-27 23:05:34 przez: trurl | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | ||||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-08-10 | Dwaj debile: jeden wiozący drugiego na kierownicy roweru miejskiego, zabili staruszkę na przejściu dla pieszych https://ototorun.pl/artykul/smiertelne-potr.../738448 | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | MYŚLĘ, ŻE NIE POWINNO BYĆ PROBLEMU ZE ZNALEZIENIEM DEBILI, PRZECIEŻ JEDEN Z NICH JEST ZAREJESTROWANY W TORVELO. A poza tym szczególnym przypadkiem...co najmniej 60% rowerzystów w Toruniu jeździ po chodnikach, nawet po ulicach bez jakiegoś wielkiego ruchu. Rozumiem, że z dzieciakami, ale żeby tzw. sportowcy w kaskach i "profi" ciuchach!? Wstyd i granda. Obok nich panienki piszące esemesy w czasie jazdy i hipsterzy na "klasykach". Ludzie - opamiętajcie się, nie jesteście dziećmi. Dwaj debile: jeden wiozący drugiego na kierownicy roweru miejskiego, zabili staruszkę na przejściu dla pieszych https://ototorun.pl/artykul/smiertelne-potr.../738448 | |||||||||||||||
dołączył: 2019-08-22 | O dzięki dobrze widzieć! Ponoć są jakieś pomysły, aby objąć obowiązkowym ubezpieczeniem rowerzystów. Nie wiem czy to w ogóle gdzieś funkcjonuje na świecie - takie obowiązkowe ubezpieczenia, ale chętnie bym się dowiedzial. W sumie u nas obowiązkowe ubezpieczenia rzadko się sprawdzają - proszę zwrócić uwagę na obowiązkowe ubezpieczenia piechurów w górach, w zasadzie nikt tego nie wykupuje - a powinno się. Zwłaszcza, że koszt takiego ubezpieczenia nie należy do najwyższych. | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | Trochę obok tematu wątku, ale.... w Polsce nie ma obowiązkowego ubezpieczenia turystów w górach, ponieważ ratownictwo górskie jest bezpłatne. Turysta w Polsce ma takie możliwości ubezpieczenia się: 1. jest objęty ubezpieczeniem do kwoty 4800 Euro będąc członkiem PTTK z opłaconą składką roczną (ubezpieczenie działa w Europie), 2. może wykupić indywidualne ubezpieczenie "Bezpieczny powrót" lub "Szlaki bez granic" w PZU. A poza tym, postulat obowiązkowego OC dla rowerzystów pojawia się niemal po każdym wypadku z udziałem rowerzysty i to od wielu lat. O dzięki dobrze widzieć! Ponoć są jakieś pomysły, aby objąć obowiązkowym ubezpieczeniem rowerzystów. Nie wiem czy to w ogóle gdzieś funkcjonuje na świecie - takie obowiązkowe ubezpieczenia, ale chętnie bym się dowiedzial. W sumie u nas obowiązkowe ubezpieczenia rzadko się sprawdzają - proszę zwrócić uwagę na obowiązkowe ubezpieczenia piechurów w górach, w zasadzie nikt tego nie wykupuje - a powinno się. Zwłaszcza, że koszt takiego ubezpieczenia nie należy do najwyższych. | |||||||||||||||
dołączył: 2019-07-18 | Działający w Tatrach, czyli jedynych górach wysokich w Polsce, TOPR, jest finansowany z wpływów z biletów wstępu do Tatrzańskiego Parku Narodowego. Można więc powiedzieć, że turyści w Tatrach mają opłacone ubezpieczenie obowiązkowe. Co zaś do OC rowerzystów - warto sprawdzić ubezpieczenie OC dot. własnego lokalu mieszkalnego. Moje OC dotyczy nie tylko zdarzeń domowych ale także szkód wyrządzonych przez domowników poza mieszkaniem, w tym także na rowerze (nie dotyczy jazdy wyczynowej). Dlatego jeśli się ma, to warto dokładnie przestudiować warunki swojego domowego OC. | |||||||||||||||
dołączył: 2019-08-22 | I to jest wg mnie błąd, bo tego typu akcje są drogie. Inne państwa np Słowacja wymagają od turystów chodzących po górach zakupu dodatkowego ubezpieczenia, w końcu dla wielu jest to sport ekstremalny i wiąże się z tym, że trzeba ludziom później pomagać - tak jak ostatnia akcja z tym piorunem. A przecież koszt takiego ubezpieczenia jest stosunkowo mały. Proponuje sprawdzić jak to wygląda w poszczególnych TU, jaki jest zakres oraz co wchodzi w skład takiego ubezpieczenia. A piszę to, po sprawdzeniu np tutaj https://superpolisa.pl/faq/ubezpieczenie-turystyczne/ Moim zdaniem, powinien być to standard, dzięki czemu TOPR czy GOPR nie musieliby żebrać kasy od sponsorów (a teraz 40% ich budżetu pochodzi właśnie od sponsorów). wypowiedź edytowano: 2019-08-30 08:06:41 przez: goliat | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Taki tam filmik udało mi się zrobić, jak to barierki Przy Skarpie "zwiększają" bezpieczeństwo rowerzystów. Oczywiście zgodnie z zasadą "to rowerzyści muszą uważać, bo w starciu z samochodem nie mają szans". https://drive.google.com/open?id=1iXvuEh_S7...3HVCIsD Swoją drogą, przyznam, że zauważam jakąś sukcesywną poprawę zachowania kierowców na przejazdach rowerowych i stwierdzę nawet, że zdecydowana większość kierowców ustępuje. Co z tego, kiedy trafiają się i tacy (a to przecież nie jest wyjątkowa sytuacja, co dobrze wiemy). | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-08-10 | Ciekawy sposób osłupkowania ... w sumie czego? Wjazdu? Ochrona drogi rowerowej przed samochodami? A może przed rowerami... | |||||||||||||||
dołączył: 2015-01-12 | Ciekawy sposób osłupkowania ... w sumie czego? Wjazdu? Ochrona drogi rowerowej przed samochodami? A może przed rowerami... myślę, że w przypadku znacznych opadów śniegu, tak do 80cm ścieżka jest wyraźnie oznaczona, zgadłem? | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Ciekawy sposób osłupkowania ... w sumie czego? Wjazdu? Ochrona drogi rowerowej przed samochodami? A może przed rowerami... No mi to chyba jednak wygląda na zabezpieczenie przed wjazdem samochodów. Na niektórych kierowców inne metody nie działają. Oczywiście można w takich miejscach seryjnie wystawiać mandaty, ale to rozwiązanie jest jednak bardziej ryzykowne propagandowo. | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Niezbyt sprawny Pan wędrujący sobie po ścieżce rowerowej. Wziął mnie trochę z zaskoczenia co widać na filmiku https://youtu.be/5pbqbAGwXAs wypowiedź edytowano: 2019-10-03 06:52:40 przez: trurl | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | Niezbyt sprawny Pan wędrujący sobie po ścieżce rowerowej. - Czyli czas na żółte tabliczki z obrazkami skierowane do pieszych! Niestety, żadne znaki drogowe nie skłaniają ludzi do właściwego zachowania się. I słowo wyjaśnienia: wiele osób uważa, że znaki drogowe dotyczą tylko samochodów. Tak uważają kierowcy, piesi i rowerzyści także. | |||||||||||||||
dołączył: 2007-01-09 | Ciekawy sposób osłupkowania ... w sumie czego? Wjazdu? Ochrona drogi rowerowej przed samochodami? A może przed rowerami... Był słupek i już go nie ma. I całe szczęście, bo jakkolwiek problem z wjeżdżającymi i parkującymi na drogach rowerowych samochodami jest, to jednak środki zapobiegawcze nie mogą powodować niebezpieczeństwa dla jeżdżących tymi drogami rowerzystów. | |||||||||||||||
dołączył: 2019-07-18 | Spotkaliście już na swojej ddr? Dni coraz krótsze, a ta plaga rozlewa się coraz szerzej. Nie życzę nikomu napatoczyć się na toto w nocy. | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | Ułomne prawo nadal funkcjonuje. Rok pudła za zabicie człowieka na drodze. Na rok więzienia skazał sąd kierowcę ciężarówki, który w 2018 roku śmiertelnie potrącił rowerzystę. Sąd uznał, że całkowitą winę za wypadek ponosi kierowca. Oskarżony chciał obarczyć winą rowerzystę. Wyrok jest prawomocny. Czytaj więcej: http://infobike.pl/bialystok-rok-wiezienia...22.html | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | Ciekawe, warto przeczytać. Kto kogo zabija na drogach. https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/n...vbjg0mp https://noizz.pl/opinie/wypadki-w-polsce-pi...eqbsxmm wypowiedź edytowano: 2019-11-14 21:24:50 przez: julo | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2010-12-29 | Dzisiejszy OtoToruń: Policjanci złapali kierowców dzięki ukrytej kamerze. W Toruniu posypały się mandaty I to samo w pewnym medium społecznościowym (link podaję, bo może ktoś lubi czytać komentarze). | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2007-02-20 | Mam nadzieję, że starczy im zapału na codzień i nie będą to tylko "akcje" tylko codzienne działanie. Jazda na czerwonym to w Toruniu norma, a wymuszanie pierwszeństwa przez "zielono-strzałkowców" uważane jest przez nich za prawidłowy manewr. Dzisiejszy OtoToruń: Policjanci złapali kierowców dzięki ukrytej kamerze. W Toruniu posypały się mandaty I to samo w pewnym medium społecznościowym (link podaję, bo może ktoś lubi czytać komentarze). | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2011-06-28 | Przypomnijmy, że od dziś obowiązuje nowe prawo drogowe. Obowiązkowe są tzw.: korytarz życia oraz jazda na suwak. Ta ostatnia obowiązuje tylko w warunkach znacznego zmniejszenia prędkości. Nie weszła natomiast w życie nowelizacja uznająca hulajnogi elektryczne za rowery. W sytuacji widocznej na zdjęciu (ale w korku) każdy uczestnik jadący środkowym pasem miałby obowiązek wpuścić na swój pas jedną osobę z pasa prawego tuż przed miejscem jego zanikania (rowerzysta na pasie środkowym miałby obowiązek wpuścić jedną z rowerzystek z prawegop pasa). Podstawa prawna i pełen tekst: Ustawa (Dz.U. 2019 poz. 2202) ogłoszona 14 listopada br. Zdjęcie moje własne. wypowiedź edytowano: 2019-12-06 18:16:41 przez: benio101 | |||||||||||||||
miasto: Toruń dołączył: 2011-06-28 | W poście wyżej zamieściłem przykład zanikania pasa ruchu. Tutaj zaś druga sytuacja, w której obowiązuje jazda na suwak: przeszkoda. W korku rowerzysta jadący pasem o czerwonej jezdni prosto, musiałby zostać wpuszczony na środkowy pas ruchu. Dokładnie w miejscu tuż przed przeszkodą, tj. na skrzyżowaniu. Zdjęcie moje własne. wypowiedź edytowano: 2019-12-06 18:17:16 przez: benio101 | |||||||||||||||
Dodaj odpowiedź » | Nowy temat » | ||||||||||||||||
|
|
Inne tematy z tego działu: | |||
Temat | Założony | Ostatnia wypowiedź | |
Bezpieczeństwo ruchu - BRD | 2008-01-04 19:24 stefanolszewski | 2024-11-17 10:43 skator | |
Rowery (elektryczne) i samochody | 2024-04-24 22:24 hacik | 2024-05-09 14:33 tylkomy | |
Malowanie roweru | 2023-08-16 14:57 krystian | 2024-03-26 11:30 tylkomy | |
Prasówka | 2011-02-14 21:48 pietruch | 2023-07-26 18:22 trurl | |
Cykliści - jak to drzewiej bywało | 2015-01-12 08:21 grzegg | 2023-04-18 11:07 julo | |
Jak działa rower? | 2023-03-30 00:46 benio101 | 2023-03-30 16:33 samolot | |
Mobilny serwis rowerowy | 2023-01-28 13:38 matijot | 2023-01-29 14:04 jarass | |
KARTA ROWEROWA | 2011-05-31 11:12 julo | 2022-07-04 12:03 pizzamen | |
rowerowe motywy | 2012-03-13 14:09 julo | 2022-03-13 16:36 julo | |
Rozmowki samochodowo-rowerowe | 2010-07-21 08:25 macias | 2020-06-17 21:55 pietruch |
Stowarzyszenie ROWEROWY TORUŃ działa na rzecz powstawania odpowiedniej infrastruktury rowerowej.
konto bankowe BGŻ S.A. 71203000451110000002819490 NIP: 9562231407 Regon: 340487237 KRS: 0000299242